Atvexa går med i Sefif

Publicerad 25 januari 2024

Nu blir Atvexa medlem i Sefif, en branschorganisation som bevakar fristående förskolors intressefrågor.

– Vi är sedan länge medlem i Friskolornas Riksförbund. Nu blir vi även medlemmar i Sefif som fokuserar på förskolornas hjärtefrågor. Eftersom vi har en övervägande del förskolor inom Atvexa tror vi att detta kommer att vara ett bra komplement för vår verksamhet där Sefif kan erbjuda allt från kompetensutveckling till nätverk inom politisk påverkan, säger Johan Kyllerman, vd Atvexa.

Atvexa blir Sefif:s största medlem, sett till antalet barn och medarbetare. Några av våra dotterbolag har sedan tidigare varit medlemmar och Kajsa Söderberg Camel vd på TP Förskolor AB är ledamot i styrelsen.

– Sefif är en partipolitiskt obunden branschorganisation som stöttar fristående förskolor både praktiskt med rådgivning och kompetensutveckling som med utbildningar och föreläsningar, men även på ett politiskt plan för att bevaka intressefrågor och påverka politiken, säger Kajsa Söderberg Camel.

Kan du ge något exempel på vad Sefif gjort?

– Ett viktigt projekt är Vägen till förskolan. Det är ett utbildningspaket för nyanlända så de kan lära sig svenska, kombinerat med att de lär sig om förskolans värdegrund. Det här bidrar till ökad integration och att nyanlända kan komma i arbete. Dessutom hoppas vi att det här kan locka fler till att jobba inom förskolan, säger Kajsa Söderberg Camel.

Vilka är de viktigaste intressefrågorna för fristående förskolor som Sefif driver just nu?

– Vi bevakar noga diskussionen som nu förs om att fristående förskolor och skolor ska ha en lägre peng per barn än de kommunalt drivna. Sefif bistår i utredningens arbete och den här frågan står högt på agendan just nu.

– En annan viktig fråga för Sefif är offentlighetsprincipen. Vi är självklart för öppenhet, men att införa offentlighetsprincipen, som det finns förslag på skulle bland annat innebära stora administrativa kostnader. Det riskerar att gå ut över andra delar av verksamheten. Här finns det bättre sätt att arbeta för öppenhet.

– Förskolans roll för integrationen och valfriheten för föräldrar att välja sin förskola är frågor som långsiktigt drivs inom organisationen. Regeringen uppmärksammade vårt integrationsarbete när socialtjänstministern besökte en medlemsförskola i ett utanförskapsområde förra året. Vi har ett pågående projekt med medlemmar som driver förskolor i utanförskapsområden. Arbetet handlar om vad vi från förskolan kan göra för att bidra till integration och fånga upp barn som kan riskera dras in i kriminalitet, säger Kajsa Söderberg Camel.

Om Sefif

Sefif är en nationell branschorganisation som bevakar och driver de fristående förskolornas intressefrågor sedan 1992.
Organisationen företräder över 300 fristående förskolor. Alla förekommande driftsformer är representerade bland medlemmarna: ekonomiska föreningar som föräldrakooperativ och personalkooperativ, ideella föreningar, stiftelser, enskilda firmor och aktiebolag.
Sefif ingår som ett av drygt trettio branschförbund i organisationen Företagarna och har en plats i både Företagarnas branschförbundsstyrelse samt i riksstyrelsen för Företagarna.
I sitt arbete samverkar Sefif med forskare och lärosäten i Sverige och med olika internationella organisationer.
Läs mer om Sefif

Om Sefifs projekt Vägen till förskolan

Vägen till förskolan hjälper nyanlända att ta ett första steg mot ett arbete inom förskolan.
Med hjälp av digitala självstudier kan de utveckla sina språkkunskaper i svenska, samtidigt som de lär sig om den svenska förskolans värdegrund. Utbildningsmaterialet finns på svenska, arabiska, engelska, farsi, ukrainska och ryska.
Utbildningen är helt kostnadsfritt och kan göras av vem som helst som är intresserad av att arbeta inom förskola. Utbildningen kan också användas av vikarier och annan personal som redan arbetar inom förskolan.
Läs mer om Vägen till förskolan

Om TP förskolor

TP förskolor har funnits sedan 2001 och varit en del av Atvexa sedan 2009. Idag driver TP Förskolor 36 förskolor samt en skola i nio kommuner (Täby, Vallentuna, Norrtälje, Österåker, Stockholm, Sollentuna, Sigtuna, Ronneby och Uppsala). Företaget har närmare 550 medarbetare.
Läs mer om TP Förskolor AB

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!