Presskontakt

kajsa tiren

Kajsa Tirén
Kommunikationsdirektör

kajsa.tiren@atvexa.se

2023-04-28

Atvexa öppnar snart sin första förskola i Bayern

I sommar startar Atvexas första förskola i Bayern. I veckan var det varit traditionell taklagsfest för att fira att renoveringen av byggnaden där förskolan ska ha sin verksamhet snart är klar. Kulmbachs borgmästare Ingo Lehmann höll invigningstal och välkomnade den nya förskolan. I kommunen finns det ett mycket stort behov av förskolor. Den nya förskolan [...]

I sommar startar Atvexas första förskola i Bayern. I veckan var det varit traditionell taklagsfest för att fira att renoveringen av byggnaden där förskolan ska ha sin verksamhet snart är klar. Kulmbachs borgmästare Ingo Lehmann höll invigningstal och välkomnade den nya förskolan. I kommunen finns det ett mycket stort behov av förskolor.

Den nya förskolan i Tyskland kommer ingå i ett nytt varumärke som heter LillÅr och drivs av Atvexas tyska gren. LillÅrs verksamhet grundar sig på pedagogik speciellt anpassad för yngre barn, med barnens individuella behov i fokus.

– Vi är väldigt glada över att snart kunna öppna vår första förskola här i Kulmbach, sa Johan Kyllerman vd Atvexa i sitt tal på tillställningen. Kulmbach är en stad där innovation och tradition går hand i hand, det är något som även kännetecknar Atvexas sätt att arbeta.

I sitt anförande betonade borgmästare Ingo Lehmann hur glada de är över Atvexas nya förskola, som blir ett efterlängtat tillskott i utbudet bland förskolor i Kulmbach. Tack vare den nya förskolan får kommunen 43 nya barnomsorgsplatser, som det finns ett akut behov av.

Pedagogik i fokus på LillÅr

Thomas Lauche, regionchef för Atvexa och ursprungligen från Kulmbach, var den som tog initiativet till förskolan. Han och hans team har ansvar för bygget av den nya förskolan.

– Nu kan jag använda min yrkeserfarenhet från universitet, stiftelser och sociala organisationer i Berlin och Hamburg, här hemma i min hemstad. Genom att vara en del av Atvexa kan vi snart starta en ny förskola i fina moderna lokaler. Det här blir väldigt bra, sa Thomas.

 

Atvexas Tysklandschef Dr. Manuela Drews sa att Atvexa, genom LillÅr vill skapa en plats där barn kan vara barn. På LiLLÅR upplever och ser vi året med barnens ögon och arbetar med pedagogik som är anpassad för barn i yngre åldrar, framhöll hon.

Stort behov av förskolor

I Tyskland finns ett stort behov av förskolor just nu. En nationell lagstiftning infördes 2013 som fastställer att alla barn över ett år ska ha en garanterad förskoleplats. Att erbjuda förskola från tidig ålder är något som gynnar jämställdheten mellan män och kvinnor. Just nu saknas nära 500 000 förskoleplatser runt om i landet.

När utbudet av förskolor växer finns det ett stort intresse för den skandinaviska förskolemodellen där verksamheten bygger på pedagogik med en särskild läroplan och pedagogiska processer som är utformade specifikt för små barn.

– Vi erbjuder kvalitet och pedagogik som är anpassad till små barn, såväl som till de lite större. Redan nu har ett stort antal ansökningar kommit in till förskolan i Kulmbach, fast vi inte ens hunnit starta den än. Vi ser fram emot att kunna öppna fler förskolor i Tyskland framöver, säger Johan Kyllerman.

Läs mer om LillÅr
Läs mer om Atvexa i Tyskland