Atvexas vd Johan Kyllerman invald i Friskolornas Riksförbunds styrelse

Publicerad 30 april 2024

På Friskolornas Riksförbunds årsmöte den 25 april valdes Johan Kyllerman in den nya styrelsen. Johan har inte suttit i styrelsen tidigare, men har aktivt drivit debatten om friskolor i andra sammanhang.

På årsmötet beslutades om att starta en process för att Friskolornas Riksförbund ska ingå i Almega. Detta kan ske efter beslut i Almegas styrelse och tidigast 1 juli 2024. Målet är att samla samla arbetsgivar- och branschfrågor för fristående utbildningsverksamhet inom för-, grund- och gymnasieskolor.

Vad vill du bidra med i FR:s styrelse?

Jag vill bidra till att driva opinionsarbetet framåt. Vi har två år på oss till nästa valrörelse och fram tills dess måste vi ha åstadkommit en förflyttning i väljarnas syn på friskolesektorn. Vi som arbetar i branschen vet vilka fina verksamheter vi har, men bilden av oss i media är inte lika positiv. Den vill jag att vi förändrar.

Vad hoppas du att det nya förbundet ska åstadkomma?

Det är två saker, dels att förändra bilden av friskolesektorn i media, från en negativ till en neutral eller positiv. Det är en stor uppgift att hantera.
Dels tycker jag att vi behöver ställa större krav på våra medlemmars kvalitetsarbete. Man ska hålla en god kvalitet och följa förbundets etiska riktlinjer. Branschen behöver ta större kliv mot att bli självsanerande.

Vilka är de stora utmaningarna i friskolesektorn?

Den stora utmaningen är inte verkligheten, utan bilden av verkligheten. Det vill säga den våra kritiker målar upp där man vill skylla allt från gängkriminalitet till kunskapstapp i PISA på friskolesektorn. Här måste vi jobba ännu hårdare med att föra ut alla goda exempel vi har bland medlemmarna i Friskolornas Riksförbund och framöver även i det nya förbundet som ska bildas om några månader. Vi vet sedan tidigare att vi har väldigt nöjda medarbetare och vårdnadshavare i sektorn. De har gjort ett aktivt val att söka sig till oss och det vill jag att vi lyfter fram mer.

Var befinner sig friskolesektorn om två år?

Om två år hoppas jag vi ska ha nått milstolpen 500 000 barn och elever i svenska friskolor, vilket skulle vara ett fint kvitto på att vi gör rätt saker. Om två år kommer vi också att befinna oss mitt i en valrörelse och jag hoppas innerligt att debatten då handlar om skolans verkliga problem – hur eleverna ska få behörighet till gymnasiet och högskolan, hur vi hanterar den höga skolfrånvaro, ökad mental ohälsa bland eleverna och vikten av rättvisa betyg. Jag önskar också att politikerna lyckas hålla sig ifrån retorik och tyckande kring bolagsformer och huvudmannaskap, för det leder inte framåt och hjälper inga barn och elever.

Om Friskolornas Riksförbunds nya styrelse

Här kan du läsa vilka som ingår i den nya styrelsen som valdes in på årsmötet den 26 april 2024.

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!