Bra med utredning, men den måste bygga på fakta

Publicerad 3 november 2023

Regeringen har beslutat om att tillsätta en ny utredning vars uppdrag är att presentera en nationellt bindande skolpengsnorm. Det är bra att ersättningssystemet ses över, här är det väldigt viktigt att utredningen tar in samtliga fakta i sitt arbete innan den föreslår förändringar som påverkar hundratusentals elever runt om i Sverige, anser Atvexa.

Syftet med regeringens utredning är att öka skolans likvärdighet genom statlig styrning av finansieringen. Målet är att ha en nationell skolpengsnorm som gäller för hela landet, utöver det ska kommunerna kunna besluta om olika tilläggsbelopp.

Finns fördelar med statlig beräkningsgrund

Johan Kyllerman, vd Atvexa

– Precis som Lotta Edholm vill vi ha ett korrekt, transparent och förutsägbart system. Det har vi i friskolesektorn frågat efter länge. Många gånger har det varit svårt, för att inte säga omöjligt att veta hur kommunerna beräknat skolpengen. Det blir dessutom en tung administrativ börda att hålla reda på olika kommunala ersättningsmodeller för friskoleaktörer med barn från flera kommuner. Det slipper kommunala skolor. Här finns det många fördelar med en statlig beräkningsgrund som alla måste utgå ifrån, säger Johan Kyllerman vd Atvexa.

I utredningsdirektiven står det att kommunerna ska beräkna tilläggsbeloppen utöver det statligt fastställda grundbeloppet på skolpeng. Här är det viktigt, menar Atvexa, att utredare Lena Holmdal tar fram tydliga riktlinjer för hur kommunerna beslutar tilläggsbeloppen och på vilken nivå de är. Det är också viktigt att den nya statliga normen ligger på samma nivå som dagens nivå, så det inte blir en generell sänkning för alla friskolor. Det skulle inte innebära likvärdighet, fortsätter Johan Kyllerman.

Viktig rapport från Friskolornas Riksförbund

Regeringen menar att utbudsansvaret innebär merkostnader för kommunerna, något som länge diskuterats i skoldebatten.

– Friskolornas Riksförbund presenterade nyligen en rapport som visar att friskolor inte är överkompenserade, vilket många i debatten, inklusive skolminister Lotta Edholm, menar att vi är. Istället för att avfärda rapporten på stående fot förutsätter vi att den tas med i utredningen och granskas utifrån samma förutsättningar som alla andra underlag, fortsätter Johan Kyllerman.

Likvärdighet oavsett vilken skola man valt

Det är viktigt att man visar respekt för alla vårdnadshavare och elever som valt att inte gå i en kommunal skola. Alla barn är lika mycket värda oavsett om man går i en kommunal skola eller har valt en fristående skola.

– Likvärdighet måste vara ledordet i den här utredningen och det är bra att den görs. Men samtidigt tycker jag att Lotta Edholm blundar för en minst lika viktig fråga, nämligen varför alltfler vårdnadshavare och barn väljer bort de kommunala skolorna, säger Johan Kyllerman.

Läs mer

Utredningsdirektiv 2023:153 En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet

Friskolornas Riksförbunds rapport Är friskolor överkompenserade?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!