Elever och lärare firar högtidligt på Metapontum

Publicerad 6 december 2022

Alfred Nobel är ett välkänt namn, Nobelpriset likaså. Dagen då priset ska delas ut är mycket högtidlig, inte bara för gästerna inbjudna till Nobelfesten som klär upp sig och firar, utan även för gemene man. Eleverna på Metapontum skola är inte ett undantag i det här fallet.

Ordnar eget Nobelfirande

Idag, den 6 december, uppmärksammar eleverna på Metapontum i Älvsjö Nobeldagen genom att fira i bästa Nobelfest-anda. Eleverna är märkbart laddade, redo att fira Alfred Nobels uppfinningsförmåga, men kanske mest sin egna. Under dagen blir det experiment av olika slag, spännande samtal med forskare från Karolinska institutet och forskarföreningen, uppvisning av instrument som används vid hjärnforskning och mycket mer. På fredag blir det Nobelmat, dukning med vita dukar och flaggor i skolmatsalen, något som eleverna ser framemot under hela veckan.

Kemi- och biologilärare Inga Blomqvist

Varför uppmärksammar vi Nobeldagen?

Alfred Nobel kom på en stor mängd uppfinningar. Under sin livstid kom han att beviljas nära nog 350 patent. Med andra ord var han en otroligt påhittig, lösningsorienterad och driven person. Just påhittigheten och det öppna sinnet är något som många barn och ungdomar har gemensamt med Alfred Nobel. Därför kan han vara en viktig förebild och skapa drivkraft hos unga.

Att Metapontums elever får chansen att uppmärksamma Nobeldagen på ett inspirerande sätt, är mycket tack vare deras prisbelönta kemi- och biologilärare Inga Blomqvist. I somras tilldelades hon Beijerstiftelsens lärarpris för ”hennes förmåga att väcka intresse, göra det svåra enkelt och koppla kemi till ett större sammanhang”. Varje år arrangerar Inga ett Nobelfirande för elever och medarbetare, med fokus att inspirera. Hon vill ge andra chansen att få upp ögonen för hur viktiga och spännande skolämnena kemi, biologi och fysik faktiskt är.

Metapontums elever labbar och inspireras

Inför Nobeldagen har eleverna fått lära sig mycket om Alfred och hans uppfinningar, så de har goda förkunskaper. Därför är fokus för dagen att göra experiment och inspireras. Medarbetare såväl som elever låter nyfikenheten vägleda dem. Under dagen går de från klassrum till klassrum och får vara med på spännande experiment som inbjudna forskare gör tillsammans med elever.

En röd tråd är att de äldre årskurserna lotsar de yngre tryggt genom dagen. De berättar om olika experiment samtidigt som de ser till att allt sker på ett säkert

Rektor Caroline Mårtensson

sätt. Lågstadiet är till exempel publik när två niondeklasser visar upp sina experiment i idrottshallen och i danssalen får mellanstadiet vara med när gymnasieelever från forskarföreningen utför experiment med flytande kväve. Under dagen berättar forskare från Karolinska institutet om sina spännande arbeten inom hjärnforskning för alla nyfikna elever. Att få höra om hjärnforskning är intressant i sig, men det blir extra spännande när forskarna tagit med sig utrustning som eleverna får testa.

Det här är en dag då blivande forskare kanske gör sina allra första experiment – kanske har vi en eller flera Nobelpristagare bland eleverna på Metapontum!

Kontakt med Metapontum

Vill du veta mer om Metapontum och hur de arbetar är du välkommen in på skolans webbplats, eller så får du mer än gärna höra av dig till rektor Caroline Mårtensson. Läs mer om skolan här.

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!