Stockholm Montessoriskola Anne Frank riskerar vite efter föreläggande från Skolinspektionen

Publicerad 22 juni 2023

Igår den 21 juni, kom besked om föreläggande och att Montessori Förskolor och Skolor i Sverige AB kan riskera vite. Föreläggandet handlar om att Stockholm Montessoriskola Anne Frank bedriver verksamhet i två skollokaler som enligt Skolinspektionens bedömning inte ligger tillräckligt nära varandra. 

Idag har skolan verksamhet på Klippgatan 19 B samt Färgargårdstorget 58 på Södermalm, Stockholm. Gångväg är det 900 meter mellan skolbyggnaderna. På grund av avståndet bedömer Skolinspektionen att skolan inte kan räknas som en skolenhet. Då Montessori förskolor och skolor i Sverige AB bara har godkännande för en skolenhet innebär det att verksamheten vid den ena skolbyggnaden bedrivs utan tillstånd. Något som är ett allvarligt missförhållande.

– Jag är glad att Skolinspektionen uppmärksammat oss på den här bristen i våra rutiner. Vi borde naturligtvis ha ansökt om att bedriva skolverksamhet i den andra lokalen också och inte ha utgått från att de båda lokalerna ska räknas som en enhet. Vi kommer utreda den här händelsen internt och genomföra de åtgärder som krävs för att det inte ska upprepas, säger Johan Kyllerman vd för Atvexa.

Skolinspektionen föreslår att skolan flyttar verksamheten till någon av byggnaderna eller till en annan skolbyggnad. Detta ska ske senast den 14 augusti 2023, annars kan bli det beslut om vite.

– Det finns ingen angivelse i skollagen om hur långt ifrån varandra skolors respektive lokaler ska ligga, något vi frågat efter i våra kontakter med Skolinspektionen inför utökningen av lokaler. Men vi tar nu till oss av kritiken och ska självklart göra allt vi kan för att lösa situationen, säger Anne-Marie Utterström vd Montessori förskolor och skolor i Sverige AB.

Om Stockholm Montessoriskola Anne Frank

Skolan är omtyckt, med en fin verksamhet sedan många år. Det är en F-6-skola och har cirka 120 elever.

Läs mer om skolan här

Presskontakt

Kajsa Tirén, kommunikationsdirektör

Mail: kajsa.tiren@atvexa.se

Mobil: +46 (0)70 775 62 44

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!