Utmärkt att spetsutbildningar kan permanentas

Publicerad 23 februari 2024

- Atvexa välkomnar regeringens besked om att försöksverksamheten med spetsutbildningar i grund- och gymnasieskolan kan komma att permanentas. För att möta både elevers och samhällets behov av utveckling behövs fler spetsutbildningar, inte färre, säger Johan Kyllerman, vd Atvexa i en kommentar.

Det har sedan ett antal år funnits försöksverksamhet med spetsutbildningar i skolan inom exempelvis  matematik. Nu lägger regeringen fram en proposition om att verksamheten ska permanentas. Det kan exempelvis handla om att elever redan på grundskolan får möjlighet att läsa gymnasiematematik eller andra gymnasieämnen.

– Det är bra att regeringen, precis som vi, inser att elever som behöver utmanas mer i undervisningen lättare ska kunna få läsa på en högre nivå, säger Johan Kyllerman.

– Svensk skola har generellt varit dålig på att ta hand om de elever som behöver mer utmaningar, men på detta sätt kan det äntligen bli lättare att anpassa undervisningen till de som kommit långt i sin utveckling och vill läsa högre kurser för att nå sina individuella mål, säger Johan.

– Här är det viktigt att även lyfta fram hur viktigt detta är för Sverige som kunskapsnation. Vi behöver exempelvis fler elever som är duktiga på matematik, säger Johan.

Spetsutbildning inom Atvexa

På Metapontum, som är en del av Atvexa, finns spetsutbildning inom matematik. Skolans elever har nyligen vunnit flera priser i en nationell matematiktävling för grundskolan.

– Metapontum, med dess elever och lärare är ett utmärkt exempel på att spetsutbildningar behövs. De här eleverna åker många gånger långt för att bli undervisade av duktiga och engagerade lärare som ger eleverna möjlighet utvecklas på ett sätt som inte är möjligt i andra skolor. Bland eleverna har vi kanske blivande astronauter och nobelpristagare, som inte skulle kunna nå sina mål utan en spetsutbildning, säger Johan.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 juli 2024.

Mer information

Läs regeringens pressmeddelande
Läs om Metapontum

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!