Beredskapsveckan – elever och lärare övar för en säkrare framtid

Publicerad 21 september 2023

Vecka 39 är det Beredskapsvecka i Sverige, något som även uppmärksammas i skolorna runt om i landet. På Friskolan Svettpärlan i Karlskrona blir det en rad spännande och intressanta aktiviteter för eleverna med målet att öka medvetenheten om hur man själv ska vara förberedd.

– Självklart uppmärksammar vi Beredskapsveckan. Det här är viktigt! Därför har vi en mängd spännande saker på gång för eleverna. Vi i skolan är en viktig del av totalförsvaret och så klart vill vi hjälpa till att bygga motståndskraft och ett starkt samhälle. Beredskapsveckan ger våra elever en bra möjlighet att öva och förbereda sig för en säkrare framtid, säger Mia Bark vd för Svettpärlan.

Skolor är en naturlig del av samhällets beredskap och totalförsvar eftersom de är centrala institutioner för utbildning, samhällsbyggnad och barn och ungas utveckling. Genom att engagera skolor i beredskapsarbete kan samhället förbättra sin förmåga att hantera olika typer av nödsituationer och säkerställa en säkrare och mer motståndskraftig framtid.

Många viktiga frågeställningar

Vem är du om krisen eller kriget kommer? Vilken beredskap finns i ditt hem och din familj, i din skola eller på din arbetsplats, i ditt närsamhälle? Vad vet du om evakuering, livräddning, naturkatastrofer, HLR, elavbrott, utrymning/inrymning och propaganda? Vilket samhälle vill vi leva i imorgon? Det är viktiga och allvarliga frågor som elever och personal på Svettpärlan i Karlskrona tar sig an under Beredskapsveckan.

Öva – årets tema

I år har den nationella Beredskapsveckan temat Öva. Det har Friskolan Svettpärlan tagit fasta på och under veckan kommer det bli temat för arbetet med eleverna i åk F-9. Genom en mängd uppdrag och case-scenarier, föredrag och informationer, samt förstås övningar av olika slag guidas eleverna igenom en vecka i totalförsvarets och beredskapens anda, med målet att skapa trygghet, medvetenhet och kända system och rutiner.

Aktiviteter i skolan under beredskapsveckan

Måndag – Uppstart och prepp för veckan. Kommendörkapten Oscar Netterström berättar om hemberedskap och lär eleverna hur man ska göra hemma för att vara förberedd på olika typer av kriser.

Tisdag – Säkerhetskultur. Vad är säkerhetskultur och hur den kan stärka vårt samhälle? Vad har vi för beredskap för naturkatastrofer? Det blir genomgång av Svettpärlans egen säkerhetskultur och vilka rutiner som finns för olika händelser. Brandövning med utrymning och även övning på inrymning. Genomgång av skolans skyddsrum.

Onsdag – Mat, el och vatten. Hur gör man om vattnet stängs av eller om det blir strömavbrott? Den här dagen blir det utedag då eleverna får prova leva utan el, värme och vatten. Skollunchen lagas utomhus och eleverna tränas i enklare matlagning utan el. De får också olika uppdrag som exempelvis att rena vatten. 

Torsdag – Sjukvård. Alla eleverna får tränar grunderna i första hjälpen. De får genomgång av mediciner och hjärtstartare, träna HLR på våra dockor, samt genom olika case- scenarier får prova att rädda liv i olika situationer. 

Fredag – Uppsamlingsdag och repetition av allt eleverna lärt sig under veckan. Ambulansen kommer på besök, kanske även en bandvagn.

 

Om Friskolan Svettpärlan

Svettpärlan är en åk F-9 skola med idrotts- och hälsoprofil. På skolan finns ca 260 elever och 35 medarbetare. 2020 blev skolan en del av Atvexagruppen.

Vi ansluter oss till en godbitspedagogik där det bästa ur forskning, teori och inspiration blandas friskt med gammalt väl beprövat, nytänk och innovation.

På Svettpärlan vill vi att ALLA barn ska få lyckas. Det handlar aldrig om att bli Sveriges nästa stora stjärna. Det handlar om att bli stjärna i sitt eget liv.

Läs mer här

 

Om Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en nationell satsning som äger rum varje år för att öka medvetenheten om samhällets beredskap och säkerhet. Genom olika aktiviteter och evenemang syftar Beredskapsveckan till att rusta samhället och dess invånare för att kunna hantera olika kriser och katastrofer.

Läs mer här

 

För mer information

Mia Bark, rektor och vd, 073-423 88 02 eller mia.bark@svettparlan.se

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!