Göttbullar utan matsvinn

Publicerad 29 september 2022

Kunskap och nyfikenhet är två viktiga inslag när Engelska Förskolan Norra Djurgårdsstaden jobbar med hållbarhet, mat och minskat matsvinn. Anna Brauner som är kock på förskolan har ett helhetstänk, där även föräldrarna ingår. Målet är noll matsvinn.

Anna Brauner, kock på Engelska Förskolan Norra Djurgårdsstaden.

Anna har tidigare varit chef på bland annat Operakällaren, men sadlade om för några år sedan och blev förskolekock för att hon ville göra skillnad.

– Vill man påverka inställningen till mat och hälsa ska man vara här, på en förskola. Det finns inget viktigare än att börja med de små. En del kunde inte förstå att jag ville göra det här karriärbytet, men det är det bästa jag gjort, säger hon.

Växtbaserat och ekologiskt

Veckomenyn skulle lika gärna kunna passa på Operakällarens bakficka, men istället är det förskolebarnen och medarbetarna som får möjlighet att äta Annas mat. Tre dagar i veckan serveras helt växtbaserad mat. Rött kött eller fläsk serveras inte och Anna köper genomgående in Kravmärka eller ekologiska mejerivaror.

-Vi pratar inte om att maten är vegetarisk. Det ska inte vara någon skillnad på olika typer av maträtter, men vi har bytt namn på köttbullar och pannbiff till göttbullar och pannpiff eftersom de är gjorda på ärtfärs istället för köttfärs. Fast det är det ingen som tänker på. Allt smakar gott, säger Anna.

Maten en del av pedagogiken

Ett enkelt sätt att väcka barnens nyfikenhet på olika typer av mat är att servera grönsaker och frukt med olika färger i en färgskala. Till mellanmålet brukar barnen få välja frukt utifrån färg. Eftersom förskolan är tvåspråkig är barnen vana att prata både på svenska och engelska om mat och färger. Då lär de sig samtidigt nya ord. Ibland har förskolan färgtema under en hel vecka. Då kopplas maten ihop med andra delar av aktiviteterna på förskolan.

Mellanmål med inspiration! Färgerna väcker nyfikenhet hos barnen och alla vill smaka. Idén att servera på det här sättet med förklarande texter om grönsakerna kommer från @kids.eat.in.color

-När vi serverar maten på det här sättet blir barnen nyfikna och vill testa allt. De provar gärna något som de kanske inte smakat på tidigare, säger Anna.

Viktigt att minska matsvinnet

En hållbar livsstil kopplat till mat och klimat är mer aktuellt än någonsin. Maten påverkar klimatet mer än vad många tror. Det är skälet till att Anna har tagit initiativ till ett ambitiöst arbete för att minska matsvinnet.

-Vi jobbar med matsvinn på alla våra förskolor och det här är en helhetsfråga. Vi måste få med föräldrarna också. Målet är att matsvinnet inte ska vara mer än 15 gram, alltså en matsked per person och dag. Till det räknas även det man slänger hemma, alltså måste arbetet fortsätta när barnen kommer hem, säger Anna.

I hinken ligger förskolans samlade matsvinn för två dagar.

Fler förskolor får del av kunskapen

Nu ska förskolan börja med catering till de andra förskolorna inom Engelska Skolor och Förskolor i Sverige AB. I samband med det håller Anna kurser för medarbetarna så de blir matpedagoger. Det handlar bland annat om att inspirera barnen till att smaka allt som serveras genom att lägga upp maten på ett spännande sätt och att hela tiden jobba för minskat matsvinn. All mat ska förstås ätas upp.

-Hela verksamheten hos oss på Engelska Skolor och Förskolor AB ska så klart vara med på tåget. Det här handlar om hållbarhet och det är något som genomsyrar vår verksamhet i alla våra skolor och förskolor. På det här sättet kan vi ge barnen och eleverna möjlighet att bli medvetna om klimatet och att alla kan bidra, säger Jeanette Glyt områdeschef på Engelska Skolor och Förskolor i Sverige AB.

Till sist…

Vad är förskolebarnens favoritmat på Engelska Förskolan Norra Djurgårdsstaden? Det är dragonfisk som serveras med kokt potatis, ärtor och broccoli.

Läs mer

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!