Presskontakt

kajsa tiren

Kajsa Tirén
Kommunikationsdirektör

kajsa.tiren@atvexa.se

2022-12-21

Hästhagens förskola har fått utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

– Det är jätteroligt att Hästhagens förskola får den här utmärkelsen. Det är välförtjänt och jag vet att Hästhagens hållbarhetsarbete märks på ett mycket positivt sätt både bland medarbetare och bland barnen, säger Helena Rooth vd för Unike förskolor AB. 

För att uppmärksamma skolor och förskolor som arbetar på ett framgångsrikt sätt med hållbar utveckling och de globala målen i Agenda 2030, har Skolverket tagit fram utmärkelsen Skola för hållbar utveckling. De som får utmärkelsen ska bland annat ha ett strukturerat arbete med pedagogisk ledning och pedagogiskt arbete.

– I bedömningen tryckte Skolverket särskilt på hur vi jobbar med vårt systematiska kvalitetsarbete, kollegial fortbildning i nätverk och hur vi på så många olika sätt arbetar tillsammans med barnen med hållbarhetsfrågor (både socialt, ekonomiskt och ekologiskt). Dessutom har vi alltid barnkonventionen som grund i allt arbete, säger Helena Rooth.

Viktigt väcka nyfikenhet och förundran

På Hästhagens förskola får barnen möjlighet att lära sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till natur, miljö och samhälle. Dessutom serverar förskolans kock en varierad och ekologisk kost som lagas från grunden.

Ett konkret exempel på hur de arbetar med hållbar utveckling är barnens och pedagogernas arbete i sin egen skogsträdgård som kallas Trädgårdsdalen. Där odlar de bönor, lök och annat i pallkragar och har en potatisodling enligt moderna, klimatsmarta metoder som binder koldioxid i luften. Barnen är med och planterar, sedan får de vattna och följa hur allt växer. Till sist skördar de tillsammans med pedagogerna och får smaka på allt som växer i Trädgårdsdalen. I det här arbetet blir det många intressanta möten med maskar och småkryp, samt möjlighet till frågor och funderingar om hur allt växer.

När barnen är aktiva genom att få klämma och känna, titta noga och nära på många olika sätt och vid många tillfällen, uppstår en förundran och känsla för allt som lever. På det sättet läggs grunden för en hållbar utveckling. 

Läs mer

Hästhagens förskola  

Skola för hållbar utveckling

 

Kontakt

Helena Rooth, vd Unike Förskolor AB, 070 – 166 75 70, helena.rooth@unike.se