Japanskt besök på Wåga & Wiljas förskolor i Järfälla

Publicerad 8 februari 2024

Nu blir det långväga besök på Wåga & Wiljas förskolor Skogsbacken och Fäboden i Järfälla. Japanska studenter och professorer besöker förskolorna under fyra dagar för att studera verksamheten och hur undervisningen går till här i Sverige.

Under ett flertal år Wåga & Wiljas ledning och pedagoger föreläst för japanska studenter på ett av Japans stora universitet. Syftet är att inspirera till god pedagogisk verksamhet med Reggio Emilia-pedagogiken som grund. 

Sedan pandemin utbröt har utbytet skett digitalt, men i år kommer utbytet ske fysiskt. Tolv japanska studenter och två professorer samt en tolk ska besöka förskolorna Skogsbacken och Fäboden under fyra dagar (15,16, 19 och 20 februari). De ska studera utbildningen och undervisningen på följande avdelningar på Fäboden: Vintergatan, Galaxen och Kometen. På Skogsbackens förskola ska de besöka avdelningarna Grodan, Igelkotten och Ugglan.

japan_och_wga_wilja-Vi i Wåga & Wilja är stolt och glad över att vi har det här utbytet med universitet i Japan. Förutom att vi kan dela med oss av alla våra goda exempel på hur vi arbetar, kan vi få kunskap om förskoleverksamhet i Japan. Detta är vad vi vet ett unikt samarbete mellan Sverige och Japan inom förskolevärlden, säger Ingrid Lööw, vd för Wåga & Wilja Förskolor.

Långt samarbete med Japan

Det japanska universitet Aichi Shukutoku University i Nagoya Japan tog år 2005 initiativ till ett samarbete med Wåga & Wilja förskolor. Institutionen som ansvarar för utbildningen av japanska förskollärare är intresserade av hur Reggio Emilia-pedagogiken praktiseras i Sverige. Målet är att ge studenterna kunskap och inspiration som de kan ta med sig till sitt framtida arbete med förskolebarn runt om i Japan.

Genom utbytet med Wåga & Wilja får de exempel från vardagen i de svenska förskolorna. Det handlar om allt från övergripande pedagogisk planering till olika exempel på aktiviteter som man kan göra i barngrupperna.

Resa till Japan

– I juni kommer två förskollärare från Wåga & Wilja att åka till Nagoya för att föreläsa om projektarbeten de genomfört med barnen i Wåga & Wilja förskolor. De kommer också få besöka ett antal förskolor i Nagoya och i Tokyo. Vi är väldigt glada över att vi kan dela med oss av vårt sätt att arbeta i svenska förskolor fungerar både på ett praktiskt och teoretiskt plan. Det japanska samarbetet ger även nya insikter och energi till oss inom Wåga & Wilja, säger Ingrid Lööw.

Projektet finansieras av universitetet i Japan. 

För mer information, kontakta vd Ingrid Lööw: e-post ingrid.loow@wagaowilja.se eller 079-073 61 23

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!