Matematikstipendium till lågstadieelev på Metapontum

Publicerad 30 maj 2023

Stort grattis till Ryan Hultman i 3C på Metapontum! Han har fått årets Mikael Passares stipendium som delas ut till elever som är extra duktiga i matematik.

 

 

Ryan Hultman med sin lärare.

På initiativ av Mona Labidi, lärare i lågstadiet på Metapontum, har treorna på skolan deltagit i matematiktävlingen som kallas för Kängrutävlingen. Alla elever i klassen gjorde riktigt bra insatser och Ryan Hultman var den som utmärkte sig lite extra. Han blev väldigt glad när hans lärare Mona berättade att han vunnit ett stipendium på 1000 kronor tack vare sitt resultat i tävlingen. Skolans rektor Zandra Jakobsson gratulerade Ryan när hon nåddes av den glada nyheten.

– Vi är så stolta över eleverna och lärarna för deras insatser i den här tävlingen. Stort grattis till Ryan som visat på särskilt goda kunskaper inom matematik och är därmed vinnare av Mikael Passares stipendium, säger Zandra. 

– Det är fantastiskt att skolan återigen utmärker sig på ett positivt sätt, bland annat har en av skolans lärare vunnit Kungliga Vetenskapsakademien pris för sin förmåga att väcka elevers intresse för kemi. Metapontum har under flera år också fått flertalet priser i matematiktävlingen Pangea, säger Metapontums vd Caroline Mårtensson.

Väcka intresse för matematik

Kängrutävlingen (Kangourou sans Frontières) är en internationell rörelse som årligen genomför en matematiktävling för alla intresserade elever, det är alltså inte en elittävling. Verksamheten startade i Frankrike 1994 och i år deltog cirka 500 000 elever i över 60 länder.

Ansvarig för tävlingen här i Sverige är Nationellt centrum för matematikutbildning. Målet är att väcka intresset för matematik och handlar mer om matematiska idéer och begrepp än att klara vanliga räknetal.

Stipendium för god matematikprestation

Mikael Passare (1959–2011) var professor i matematik vid Stockholms universitet. Han hade ett stort intresse för matematikundervisning på alla nivåer och var den som tog initiativ till Kängurutävlingen i Sverige.

Minnesfond till hans minne har instiftat ett stipendium för att uppmärksamma elevers goda matematikprestationer. I samband med Kängurutävlingen belönas en elev i varje tävlingsklass med 1000 kr.

Om Metapontum

Metapontum ligger i Älvsjö och är en F-9-skola med en musik- och en matematikprofil. Alla elever väljer därför matematik eller musik som ett individuellt val under sina år på skolan. Skolan har även en spetsutbildning i matematik från årskurs sju. Både elever och lärare har genom åren vunnit ett flertal utmärkelser och priser. 

Metapontum är en del av Atvexa.

 

Kontakt:

Caroline Mårtensson, vd Metapontum skolor/förskolor

caroline.martensson@metapontum.se

 

 

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!