Presskontakt

kajsa tiren

Kajsa Tirén
Kommunikationsdirektör

kajsa.tiren@atvexa.se

2023-05-05

Full fart på Atvexas Kvalitetsdag 2023!

Nu har Atvexas Kvalitetsdag gått av stapeln. Nära 200 medarbetare inom hela Atvexa-gruppen samlades på Bosön för att inspireras av varandra och av andra utanför Atvexa. Innan lunch blev detavbrott för en valbar fysisk aktivitet och dagenavslutades med pampig prisutdelning. ”Intressant och inspirerande”, ”dagen gav näring till mitt fortsatta arbete”, ”bra med paus i [...]

Nu har Atvexas Kvalitetsdag gått av stapeln. Nära 200 medarbetare inom hela Atvexa-gruppen samlades på Bosön för att inspireras av varandra och av andra utanför Atvexa. Innan lunch blev detavbrott för en valbar fysisk aktivitet och dagenavslutades med pampig prisutdelning.

”Intressant och inspirerande”, ”dagen gav näring till mitt fortsatta arbete”, ”bra med paus i vardagen för inspiration”, ”bra och viktigt med fysisk aktivitet mitt på dagen” är några omdömen som framkommer i utvärderingen av dagen.

– Kvalitet är grunden i allt vi gör inom Atvexa. Det handlar om att ge alla barn, elever och medarbetare möjlighet att utvecklas i verksamheter som präglas av hög kvalitet där det finns utrymme för olika pedagogiska inriktningar och arbetssätt. Vår Kvalitetsdag och Kvalitetspriser är viktiga för att vi ska få möjlighet att dela med oss både inom Atvexa, men till alla som är intresserade. På det här sättet bidrar våra medarbetare till att lyfta hela skolsverige, säger Johan Kyllerman vd Atvexa.

Fullspäckat program på Bosön

Dagen startade med intervjuer med representanter för alla projekt* som blev nominerade till årets kvalitetspriser. Här framkom bredden i allt arbete som sker inom Atvexa – från projekt på förskolorna för att inspirera barnen till att bli nyfikna på sin omvärld eller smart samarbete med den kommunala kulturskolan till projekt som handlade om att utveckla lärarrollen och växa inom sin yrke.

Alla nominerade har tagit fram filmer om sina projekt. Filmerna kommer inom kort gå att se här på Atvexas webbplats.

Ja-kultur som utvecklar

På eftermiddagen medverkade Victor Kilén kommundirektör i Nacka och Nicki Eby hotelldirektör på Clarion Grand Hotel Östersund i ett spännande samtal om vad kvalitet är för dem. Nacka har nyligen blivit utsett till Årets Kvalitetskommun och Clarion i Östersund till Clarion Hotel of the Year. Även om Victor och Nicki representerar helt andra branscher än vår gick det att ta med idéer och förhållningssätt till vårt egna arbete i förskolor och skolor.

Många blev extra inspirerade av Nickis beskrivning av att ha en Ja-kultur på jobbet och att våga säga ja till idéer som kan verka tokiga. I slutändan leder det alltid till att man utvecklas som grupp och höjer kvaliteten på arbetet man gör.

Konkreta tips till eget kvalitetsarbete

Nina Svensson och Ulrika Wirgin är rektor och biträdande rektor på rektorer på Mellersta Förstadsskolan i Malmö som berättade om hur de arbetat med att lyfta kvaliteten på. Båda har fått flera priser för sitt gedigna arbete med att lyfta kvaliteten på skolan. Deras föreläsning på temat ”Bakom kulisserna – systematiskt kvalitetsarbete som ger resultat för både elever och medarbetare” var väldigt uppskattad. I utvärderingen har många lyft fram att de tog hem både inspiration och praktiska idéer till fortsatt arbete på hemmaplan.

Prisutdelning med pompa och ståt

Till sist avslutades dagen med prisutdelning då vinnarna av Atvexas Kvalitetspriser avslöjades. Juryn hade svårt att välja då alla bidrag är värda ett pris, men tillslut var det följande tre bidrag som vann:

 • Kulturskolan + Tornadoskolan är lika med sant, ett projekt av Djordje Petrovic tillsammans med personal på Tornadoskolan
 • Lesson Study, ett projekt av Dominique Roosen med personal på ESN och Novia med bland andra Jon Adolphson, Susanne Traquilli och Doris Guirguis
 • Kjennskap skaper vennskap, på Kvitre Barnehage, under ledning av Laila Nystadbakk, Ulna Norge.

– Tack till alla som delade med sig av sina inspirerande projekt! Stort grattis till vinnarna och bra jobbat alla nominerade! Nästa år hoppas vi att fler skickar in bidrag. Vi vet att massor av spännande och fantastiskt arbete pågår i våra förskolor och skolor. Så tveka inte att dela med er av vad ni gör, stort som smått, säger Angelica Hedin, kvalitetsdirektör på Atvexa.

*Samtliga nominerade till Atvexas Kvalitetspris 2023

 • Talk About Teaching
  Specialpedagoger och biträdande rektorer, med Stephanie Safa, Susanne Traquilli, Jenny Porserud och Sofia Liberg på ESN
 • Varje barns olika relation till staden
  Pernilla Wahlberg, med personal på avdelning Norrgården på Eknäs Förskola, Unike
 • Global Citizenship
  Rob Cameron och Lindsey Dubé på Tanto International School
 • Kartläggning i förskoleklass genom stationsarbete
  Malin Bjelke, Alric Edwards, Christine Stangenberg, Fatima Lasfirare och Susanne Traquilli på ESN
 • Lönnebergas processvägg
  Elina Hayes, Elin Ekhamn, Nathalie Melander och Tilda Petsén på förskolan Eds Ängar, Må bra
 • Shop Day – A Cross-Curricular Project for Year One
  Sarah Smith och Jenny Porseryd på ESN
 • Projekt Troll
  Anette Jansson, Elina Hayes med personal på avdelningen Näckrosen, på Råbäckens förskola, Må bra förskolor
 • Kulturskolan + Tornadoskolan är lika med sant
  Djordje Petrovic, med personal på Tornadoskolan
 • Lesson Study
  Dominique Roosen, med bland andra Jon Adolphson, Susanne Traquilli och Doris Guirguis, samt övrig personal på ESN och Novia
 • Kjennskap skaper vennskap
  Laila Nystadbakk med personal, på Kvitre Barnehage, Ulna Norge

Läs mer om Atvexas kvalitetsarbete

Här är ett urval av bilder från dagen på Bosön.