Vi bidrar gärna i översyn av friskolesystemet

Publicerad 7 juli 2023

Nu har skolminister Lotta Edholm (L) presenterat nya utredningsdirektiv till utredningen om vinst i skolan. Regeringen har även utsett en ny utredare. Atvexa välkomnar en genomlysning av friskolesystemet och vill bidra med kunskap utifrån vårt perspektiv.

Utredningen om vinst i skolan (U 2022:08) tillsattes av den förra regeringen och det har varit väntat att det skulle komma tilläggsdirektiv till utredningen. I stort följer direktiven Tidö-avtalets skrivningar om skola.

– Det är bra att den här utredningen kan ta fart igen, med nya direktiv och ny utredare. För hela skolbranschen är det viktigt med en ordentlig genomlysning av vilka förutsättningar som ska finnas för att bedriva skolverksamhet, säger Johan Kyllerman vd på Atvexa.

– För alla parter behövs ett långsiktigt regelverk för friskolesektorn, men att enbart fokusera på driftsformer som många gjort i skoldebatten är att blunda för skolans verkliga utmaningar, säger Johan Kyllerman.

Atvexa anser att de flesta av Tidö-avtalets förslag är bra och ser fram emot att utredningen tar dem vidare till nästa steg. Självklart är det viktigt att utredningsförslagen bygger på fakta, med ett korrekt beslutsunderlag.

– Atvexa är en av landets största friskolekoncerner med nära 16 000 barn och elever i våra verksamheter. All vår verksamhet bygger på god kvalitet, något vi anser ska vara en självklarhet för alla huvudmän, såväl kommunala som fristående. Vi förutsätter att utredaren vill träffa goda företrädare för friskolebranschen. Därför ser vi fram emot konstruktiva samtal med utredaren Joakim Stymne där vi kan bidra med vår kunskap och erfarenhet, säger Johan Kyllerman.

Läs mer

Välkommen till nya jobbet Lotta och välkommen att besöka oss! – Atvexa

Tilläggsdirektiv till Utredningen om vinst i skolan (U 2022:08) – Regeringen.se

Presskontakt

Presskontakt

Dela gärna den här artikeln!